Časť obyvateľov mesta nesúhlasí s výstavbou objektov pre detský domov

08.03.2010 Prešov

Veľký Šariš 8. marca (TASR) – Diskusia k problematike výstavby štyroch rodinných domov vo Veľkom Šariši, ktoré majú stáť v obytnej zóne, bude pravdepodobne pokračovať aj na verejnom prerokúvaní konceptu územného ...
Uviedol to dnes pre TASR primátor Veľkého Šariša Róbert Oros.
Mesto predbežne dalo súhlas k zámeru výstavby troch domov v lokalite Doliny a jeden na Pekárenskej ulici, kde by sa malo presťahovať približne 40 detí z ľahkým alebo stredným stupňom zdravotného postihnutia z Detského domova na Požiarnickej ulici v Prešove v pôsobnosti prešovského Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR). Proti tomuto zámeru sa však postavila časť obyvateľov, pričom na zastupiteľstvo predložili aj petíciu so 60 podpismi, ktorou sa poslanci zaoberali 25. februára.
Keďže v podstate ide o deti v predškolskom veku, okolie to podľa Orosa v prvom momente vnímalo celkom pozitívne. \"Keď občania zistili, že tie deti tu môžu ostať až do veku 18 rokov, tak nastal problém a spísala sa petícia, \" povedal Oros. Napriek tomu, že v tomto prípade ide o domy rodinného typu, môže sa podľa neho do návrhu konceptu územného plánu dostať nejaká podmienka, ktorá spôsobí problémy pri schvaľovaní tejto výstavby.
Poslanec MsZ Mikuláš Drab a člen petičného výboru dnes pre TASR povedal, že obyvatelia mesta neboli o tomto zámere dostatočne a včas informovaní. Táto petícia vraj nie je namierená proti deťom, ale ich presťahovanie on sám nepovažuje za správny krok. Podľa neho by sa im lepšie podmienky dali vytvoriť v existujúcich zariadeniach sociálneho typu v Prešove. Rovnako sa mu nepáči, že o zámere sa mnohí dozvedeli až v čase, kedy už boli odkúpené pozemky. Tie však štát odkúpil od súkromných vlastníkov.
Drab dodal, že po minulotýždňovom stretnutí na radnici petičný výbor začal zbierať ďalšie podpisy proti presunu časti detského domova (DD) do Veľkého Šariša. Sám vraj vyzbieral okolo 150 podpisov. Podľa riaditeľky UPSVaR Aleny Krištofíkovej DD v súčasnosti sídli v starej, technicky nevyhovujúcej budove, ktorá nespĺňa požiadavky v zmysle platnej legislatívy.
\"Tie deti majú podľa vypracovanej dokumentácie žiť v objektoch, ktoré sa navonok skutočne ničím nelíšia od rodinných domov. Základným cieľom nového zákona o sociálnoprávnej ochrane je, aby vyrastali v takých podmienkach, ktoré sa podobajú rodine a preto sa realizuje transformácia detských domovov, \" vysvetlila Krištofíková.
Pracovníci UPSVaR hľadali vhodné lokality, ktoré by spĺňali viacero požadovaných kritérií. \"Vyberali sme spomedzi viac ako 50 pozemkov. Najvhodnejšie sa ukázali práve tie v meste Veľký Šariš. Celý zámer predpokladá, že výstavba sa bude realizovať ešte vo väčšom rozsahu. Ostatné budovy plánujeme stavať v Prešove priamo na Požiarnickej ulici, \" vysvetľuje riaditeľka ÚPSVaR. Jedným z nich má byť budova, kde chcú umiestniť 26 detí z najťažším postihnutím a ďalší dom má byť určený pre zdravé deti.
Podľa Krištofíkovej sú deti do domovov umiestňované dočasne, pričom prioritne sa im snažia zabezpečiť náhradnú rodinnú starostlivosť. Keďže vo Veľkom Šariši majú byť zdravotne postihnuté deti, nie je vylúčené, že tu môžu zostať až do veku 18 rokov.
V súvislosti so zámerom boli z prostriedkov štátneho rozpočtu už zakúpené pozemky tak, aby sa mohli uchádzať o možnosť získania nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov. Zámer predpokladá, že pôjde o viac ako dva milióny eur. Posledný termín na predloženie žiadosti je 15. máj.
Petícia riaditeľku ÚPSVaR prekvapila, zobrali ju však na vedomie. \"Domnievam sa, že ľudia potrebujú dostať informácie o tom, čo je DD, aké deti v ňom žijú, ako sa realizuje starostlivosť, pretože sú to situácie, ktoré sú pre nich nepoznané. Žiaľ stretli sme sa s odporom, ktorý sa v súčasnosti snažíme komunikáciou nejako prekonať, \" povedala Krištofíková.
 

Vyberte región